vinberg

 

 

Jan Sandback Vinberg

 

 

Alla foton tillhandahållna av Jan Vinberg.

jan

Inledning.

År 1955 vid min skolgång i Långsbro skola i Långshyttan hördes över sjön Lången ett mäktigt dån av ett ”reaplan” som man sade på den tiden, vår fröken förbjöd oss att gå till fönstren för att se vad det var för något, men det gick bara inte att hejda oss, vi måste få se den ”Flygande Tunnan” som den kallades i folkmun.

Men vem var han som visade upp sig här hemma på Bruket? Ja dom äldre sade ”Sandbacken” från Långsbyn. Han var visst ett par meter ovanför vattnet på Lången och sedan rakt upp vid Långsbro skola sades det. Hässjorna flög åt alla håll bortåt Svinö och på verket blev det ett valsbrott. Och nere på sågen höll en stabbläggare nära nog på att ramla ned.

Skrönorna var många. Men många av oss yngre här i Långshyttan har hört talas om honom, men vem var han och vem är han. Sommaren 2006 tog jag mod till mig och ringde upp honom, jag berättade lite vem jag var och hemsidan som jag håller på med. Och frågade om det fanns foton från hans flygarliv, visst fanns det bilder som jag kunde få.

Så nu efter 51 år har jag fått ett ansikte på ”Sandbacken” som flög runt Bruket och som så här i efterhand enligt honom resulterade i en polisanmälan och en dagsbot på flygflottiljen.

Utställningen som jag visade på Bengtsgården, Brukets Dag 2007 vill jag nu också visa er via Hemsidan och ge mannen ett ansikte som fick decibelmätaren att stiga åtskilligt på skalan "Hemmahännä på Brukä".

Håkan Winlöf Långshyttan 2007

Next