LAIK:s trettondagsstjärna


Förr i tiden drev LAIK "stjärngosserörelse" kring Trettondagshelgerna. Detta till glädje och fromma för både klubbkassan, allmänheten och i någon mån utövarna själva i form av förplägnad i hem och festlokaler samt själva agerandets nöje.


Stjärngossetraditionen är av gammalt datum i bygden. Redan på 1800-talet författade en Hampus-Far i Österbyn ett spel kring "Heliga tre konungar". Detta upptogs 1923 av LAIK och dramatiserades under 1930-talet ytterligare av författarinnan Magda Bergquist von Mirbach, som fattade tycke för spelet under ett besök här hos syster och svåger på villa Björkliden. Tablåerna med sjungande och spelande stjärngossar, kung Herodes och de heliga tre konungarna från Österland samt Judas med pungen fick så småningom formen av en liten "musical" och blev ett populärt inslag i trettondagsfirandet i bygden.


LAIK: s trettondagsstjärna har under åren haft olika besättningar och ej återkommit årligen utan verkat periodvis. Sista sejouren var några år i mitten av 1950-talet. I första hand gästade stjärnan s. k. "täta" gårdar och hem, vidare enskilda fester på hotellet och värdshuset samt offentliga baler i Folkan och tjugondagknutsfirandet på Torget och spruthusplan. När "stjärnan" gick som bäst kunde den inbringa c: a 700 kr. per trettonhelg inklusive nyår och tjugondag. Välkomna tillskott till klubbkassan!



Två LAIK-are skulle på tiokamp-DM i Korsnäs. Någon reseersättning var det ej tal om, så de fick cykla till och från. Kl. 14 på lördagen slutade de jobbet vid verket, en timme senare var de klara för avfärd och kl. 17 var de framme i Korsnäs – 1 timme före tävlingsstarten. Visst var de uppvärmda av 4-milstrampen, men dagens tävlingsinsatser blev ändå inget vidare. På söndagen gick de fem återstående grenarna, och vid 18-tiden var hela tiokampen över.

Hemfärden på kvällen tog de båda långstrarna via Dala-vägen. Det gick undan värre i början, men rätt som det var small en ring för den ene cyklisten. Inga reparationsgrejor fanns med, så det blev att knalla och gå. Väl komna till vägskälet mot Stenverken beslöt pojkarna ta av här och uppsöka bebyggelse för att få hjälp med ringlagningen. Det lyckades, och vid 22-tiden var pojkarna klara för fortsatt cykling mot hemorten. Vid midnatt anlände de till Engelsfors, och då propsade den ene på att man skulle fortsätta till Edskenfesten och dansa. Den andre lyckades dock avstyra den avstickaren så man fortsatte mot Långsta och kom fram vid 2-tiden på natten. Kl. 6 på måndagsmorgonen var de åter i skift på verket igen.


Kom sén sena tiders bortskämda barn och tala om resbesvär...

www.langshyttan.nu